Amloh & Pehrsson: Grön ny deal även för Nyköping

Inför valet i USA pratas det mycket om att en så kallad Green New Deal är nödvändig för landet. Frågan om en rättvis omställning till ett klimatsmart samhälle står högt på agendan för flera av demokraternas kandidater. Även i EU syns tecken på ny tydlig inriktning när EU-kommissionens tillträdande ordförande häromdagen twittrade; The European Green Deal has to become Europe’s hallmark.


Det är ingen slump att vår socialdemokratiske kollega Frans Timmermans får huvudansvaret i EU för klimatfrågorna. Vi socialdemokrater tar helhetsgrepp om klimatfrågan, i syfte att få människor med oss på tåget. Den S-ledda regeringen har nu presenterat den största miljöbudgeten i Sveriges historia. Vi ska bli världens första fossilfria välfärdsstat. Som kommunpolitiker måste vi ta jämna steg med de nationella satsningarna, för en rättvis omställning som gör det möjligt för alla att vara en del av lösningen.

I Nyköping har tanken om ”Grön omställning” drivits i ett antal år. Mycket har gjorts och görs för att minska kommunens påverkan på klimatet och miljön. Satsningar på elbussar, cykelvägar och naturområden är exempel som syns i medborgarnas vardag.

Som ledamöter i kommunens nya klimat- och miljöutskott vill vi öka takten i den gröna omställningen. Den 9 september tog kommunstyrelsen beslut om framtagandet av policy för hållbar utveckling och genomförande av Agenda 2030. För oss är det en viktig signal men också en konkret plattform där hållbarhetsmålen kan genomsyra kommunens verksamhet på ett nytt sätt. Här vill vi se ett kraftfullt samarbete, både i politiken och mellan kommunens olika verksamheter och professioner. Även utanför kommunhuset finns ett stort intresse för att samarbeta för en hållbar utveckling. Hos näringslivet, föreningslivet och andra grupper och aktörer. Som vi ser det; alla möjligheter finns!

För oss finns det inte någon tvekan om att klimatkrisen är här, oavsett om vi utlyser ett formellt klimatnödläge eller ej. Det viktigaste för oss socialdemokrater är tydliga målsättningar som gör skillnad i praktiken. För klimatet, men också för vår hälsa och livskvalitet – grundläggande faktorer som inte sällan glöms bort i miljödebatten.

Sist men inte minst är det vår skyldighet att ingjuta hopp hos våra kloka unga, som på djupet förstått att vi är beroende av jorden, vattnet och klimatet. Här och nu och i framtiden.

Sofia Amloh (S)
Marcus Pehrsson (S)

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng