Carl-Åke Andersson: Vad är rätt pris på rent vatten?

Hur mycket är rent vatten i kranen i bostaden värt? I dag betalar vi i Nyköping 3,2 öre litern. I min lokala livsmedelsbutik kostar en liter flaskvatten mellan 9 och 13 kronor. Hur värderar vi egentligen vårt dricksvatten?

De flesta av oss tar tillgången på dricksvatten för given. Vi lever ju i ett av världens mest sjörika länder. Men det är en bedräglig trygghet. Även om vi inte ligger i internationell topp som vattenslösare så är det sällan vi ägnar någon tanke åt att spara på vattnet vi förbrukar. Vi är omgivna av vatten och när vi öppnar kranen kommer rent vatten, ett rent vatten som är grunden för att kroppen och hälsan ska fungera.

Men vem minns inte nyligen det förorenade vattnet i Norge som medförde dödsoffer. Eller de svåra föroreningarna av drickvattnet i Östersund för en tid sedan med dramatiska följder. När vattenförsörjningen inte fungerar som vi förväntar oss och kräver som skattebetalare blir vi oroliga och upprörda. Det krävs ingen stor fantasi för att förstå hur sårbara vi är som individer och som samhälle om vi plötsligt förlorar vårt rena vatten.

Det finns naturligtvis också en nationell säkerhetspolitisk aspekt på vår vattenförsörjning. Vi ser de aktuella uppskruvade stämningarna kring vår militära försvarsförmåga och oron att vi inte kan försvara våra gränser. Den oron är befogad och fakta är att vår försvarsförmåga påverkas dramatiskt negativt om inte Sveriges kommuner har flexibel dricksvattenförsörjning.

Åter till Nyköping och förhållandena hos oss. Förra årets torka har medfört omfattande krav på medborgarna att spara på dricksvattnet. Bevattningsförbud och andra sparåtgärder gäller även i år eftersom grundvattennivån fortfarande är mycket låg.

Vi arbetar för fullt med att ta fram en reservvattentäkt för att minska vår sårbarhet och öka vår flexibilitet och tillgången på dricksvatten. Samtidigt arbetar Nyköping Vatten målmedvetet med renoveringar av ledningar och pumpstationer. Det handlar inte minst om att reparera mindre läckor och hantera dagvattnet.

Insatserna för att öka vår trygghet i försörjningen av dricksvatten kostar naturligtvis pengar. Mer resurser för att öka vårt behov och stärka våra system kräver mer resurser än idag, mer resurser betyder ökade kostnader. Logiken kräver ökat pris för konsumenten. En liter rent kommunalt dricksvatten kostar i dag 3,2 öre. Vad är du beredd att betala i morgon för trygg vattenförsörjning?

Carl-Åke Andersson (S), ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng