Debatt: Både S och C värnar om landsbygden

Över tid har det ideologiska och pragmatiska fört samman Socialdemokraterna och Centerpartiet vad gäller landsbygden. Båda partierna arbetar för en landsbygd som inte bara ska leva vidare, utan också för att den ska vara en del av helheten Sverige. Ett stort Sverige som rymmer både stad och land i ett politiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt sammanhang, i samklang med urbaniseringen.

Både S och C vill ta tag i konflikten mellan stad och land för att utjämna skillnaderna som råder mellan dessa två egentligen oskiljbara delar. För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landsbygden. I dag bor mer än 80 procent i tätort. En stark rörelse i samband med politiska beslut under 1960-talet om införandet av flyttbidrag och miljonprogram satte igång en process och öppnade för en stark urbanisering. I kölvattnet av denna rörelse kan vi i dag se ökande skillnader mellan stad och land.

S och C är de två partier som kämpar mest för att ta itu med denna problematik. Socialdemokraternas utgångspunkt och dess historiska rötter är att alltid sträva mot jämlikhet och att bekämpa ojämlikhet. Centerpartiet är ett parti som historiskt sett har formats av en landsbygdsrörelse under 1900-talet. Båda partierna har som mål att bekämpa ojämlikheten mellan stad och land.

Urbaniseringen har pågått i 60 år och den politiska kartan ritats om för landsbygdens del, ojämlikheten har ökat och väljarunderlaget minskat. Vad både S och C behöver ha i åtanke när de vill bekämpa ojämlikheten på landsbygden är en tydlig probleminsikt och en handfast strategi. Probleminsikten präglas av den samhällssyn dessa två partier bär med sig. Strategiskt krävs en tydlig handlingsplan. Hur ska landsbygdspolitiken utformas för att nå det framtida jämlika samhället, något som båda de två partierna strävar mot?

Centerpartiets syn på landsbygdens möjligheter har framgått tydligt i partiprogrammet sedan mitten av 1950-talet. Ett fokus på småföretagande, där den enskilda småföretagaren medför mer till människans trivsel och arbetsglädje. Partiprogrammet från den tiden var tydligt influerat av den reformistiska socialismens omfördelningsstrategi.

Socialdemokraternas syn på landbygdens möjligheter uttrycks starkt med den reformistiska socialismen. Partiet talar om ett ideal och en solidaritet mellan människor och länder. Socialdemokraterna omfamnar inte en liberal idealtyp, utan uttrycker i stället en tydlig tanke om den solidariska människan och att det är gemensamt som man bidrar till utvecklingen. Socialdemokraternas strategi för att nå ökad jämlikhet är en socialpolitik som ökar tryggheten för alla, både stad och land.

Salah Aljamal

socialdemokrat

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng