Debatt: Därför är jag demokratisk socialist

I ett klipp på Youtube förklarar Olof Palme för C-ledaren Torbjörn Fälldin varför han är demokratisk socialist. Klippet är från partiledardebatten i SVT 1982 och Palmes redogörelse imponerar än i dag. När jag inför årets val engagerat mig i Socialdemokraterna vill jag följa Palmes exempel och berätta hur jag har nått min övertygelse.

Som ung röstade jag på Birger Schlaugs Miljöpartiet. Mitt engagemang i miljöfrågorna var stort, min insikt om välfärd och ekonomiska klyftor växte fram senare. Efter några år som anställd i ungdoms­vården visste jag att det finns barn och familjer som lever i misär, även i vårt lilla land.

När jag fick egna barn i 30-årsåldern såg jag skillnaderna igen; barnen som har och får, barnen som inte har, och inte får. Barnen som lär sig respektera olikheter och andra människor, barnen som inte gör det. Klyftorna som ökade.

Inför valet 2014 blev jag lite av en Facebook-aktivist. Jag gick med i Vänsterpartiet i syfte att dra politiken generellt åt vänster. Jag blev aldrig mer än passiv medlem, och jag visste varför. När jag engagerar mig i något måste hjärtat finnas med. Ideologi blir avgörande. Och för mig är den socialism som har gynnat människor och samhällen genom tiderna den som kombinerats med ett okuveligt engagemang för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter: Socialdemokratin.

I den tid vi befinner oss kan jag inte längre se på när domedagsprofeter i sociala medier vilseleder människor till övertygelsen att allt går åt helsike, och att lösningen är ett gradvis ökat auktoritärt styre enligt ungersk och polsk förebild.

Jag kan heller inte se på och låta de borgerliga ta makten för att raskt fortsätta nedmonteringen av det jämlika samhälle som fortfarande toppar listorna över världens bästa länder att leva i.

Ett samhälle som har formats av socialdemokratiska idéer och politik under större delarna av de gångna 100 åren.

Jag är den förste att erkänna att socialdemokratin 2018 inte är perfekt. Partiet behöver ta fler steg tillbaka mot ökad jämlikhet, humanism och också bli ett miljöparti på riktigt. Jag har gått med i S för att påverka politiken i den riktningen.

Glädjande nog går utvecklingen sedan en tid tydligt åt rätt håll. Jämlikhet och välfärd är åter i skarpt fokus och miljöarbetet har fått ordentlig skjuts. Den som fått en annan bild rekommenderas att vila från Facebookflödet under en dag eller två och istället googla ”Regeringens insatser för Sverige under mandatperioden”. Följ sedan länken till regeringen.se och bilda dig din egen uppfattning.

Jag funderar ibland på hur många svenskar som egent­ligen skulle uppskatta att leva i ett Sverige utan socialdemokrati som en fortsatt stark politisk kraft för frihet och jämlikhet?

Jag vill det inte. Därför är jag demokratisk socialist.

Marcus Pehrsson

(S) kandidat till Nyköpings kommunfullmäktige

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng