Marcus Pehrsson (S): Farlig Sverigedemokrati utövas redan i Sverige

Vi behöver inte gå till 30-talet eller Polen och Ungern för att förstå att Sverigedemokraterna är ett hot mot vår demokrati. Det räcker att se hur de agerar i de kommuner där de är med och styr. Nu är det hög tid att ställa partiet till svars för vad de faktiskt gör när de får makten.

Vi är många som oroar oss för den demokratiska utvecklingen i vårt land om SD får ett betydande inflytande efter nästa val. När vi som argumenterar för att partiets “Sverigedemokrati” faktiskt är farlig lyfter vi oftast fram två saker: För det första partiets egna nynazistiska historia. För det andra partiets politiska förebilder i Ungern och Polen. Båda dessa punkter är naturligtvis relevanta, men samtidigt onödiga omvägar, eftersom det finns enklare sätt att beskriva hur det med SD:s politik faktiskt är “fara och färde för vårt land”.

Kort efter valet 2018 när SD tog makten i Sölvesborg klargjorde kommunstyrelsen ordförande Louise Erixon att tjänstemännens biblioteksplan inte speglade majoritetens politik. Hon ville ha en ny plan, där allt som inte uttryckligen hade lagstöd när det gällde litteratur på främmande språk skulle bort. Den dåvarande bibliotekschefen fick också synpunkter från ordföranden i kultur- och fritidsnämnden med innebörden: ”Vem har köpt in arabiskspråkig barnteater? Det är mot vår politik.”

Hösten 2019 tog SD, Moderaterna, Kristdemokraterna samt det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet beslut om att prideflaggan inte ska hissas på stadshuset i Sölvesborg. Partierna menar att prideflaggan är politiserad och att kommunen ska vara “neutral”.

I februari 2020 genomförs stora nedskärningar i Hörby och flera fackförbund vittnar om trakasserier från den SD-styrda kommunledningen.

Sommaren 2020 ställer Christian Sonesson (M), ordförande i Staffanstorps kommunstyrelse där han samarbetar med SD, krav på ”återvandring” och utvisningar (som kan bryta mot mänskliga rättigheter). I kommunen är slöjförbud infört, trots att Skolverket konstaterat att förbudet bryter mot skollagen och religions- och yttrandefriheten. Sonesson deltog i mars samma år på Sverigedemokraternas träff för gruppledare i Skåne där han beskrev ”framgångssagan Staffanstorp” och det ”felfria samarbetet” partierna emellan.

I februari i år berättade biblioteket i Svalöv på Facebook om sin hbtq-certifering. På order av den SD-ledda politiska ledningen togs inlägget bort.

Mitt sista exempel är bara veckor gammalt: Kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, Johan Ohlin (SD), gillade inte innehållet i en historielektion på Polhemskolan i Lund. Via mejl kontaktade han sitt barns lärare. Han ansåg att läraren på sina historielektioner indoktrinerade eleverna med vänsterpropaganda. I övervakningssyfte kunde han tänka sig att spela in lärarens lektioner i framtiden. Skolans rektor varnar för politisk inblandning i skolans verksamhet.

Att SD bedriver en demokratiskt sett mycket tveksam kommunpolitik är ännu inte tillräckligt intressant för våra stora medier. Exempelvis ställdes inga frågor alls om detta när SVT:s 30 minuter intervjuade Jimmie Åkesson. Partiet tycks åtminstone tillfälligt ha nått ett viktigt mål som de länge arbetat målmedvetet för: Kritik av partiets ideologi ska betraktas som åsikter vilka som helst. Som Åkesson själv brukar säga: “Det får stå för dig”.

Det är inte värdigt demokratin och journalistiken i vårt land att låta SD:s kommunpolitik fortsätta flyga under radarn. Låt istället SD – precis som alla andra partier – stå till svars för den politik de faktiskt bedriver.

Marcus Pehrsson (S), fritidspolitiker Nyköping

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng