Debatt: Tänk om klimatkrisen vore en coronapandemi

Tänk om klimatkrisen inte redan fanns. Tänk om klimathotet plötsligt uppstod på en matmarknad i Kina. Tänk om den stora nyheten sedan var att klimathotet kan komma att sprida sig, till hela jorden!

Tänk om nyheterna fylldes av information om hur klimatförändringarna redan har dödat och kommer att döda många människor i hela världen. Mest äldre, svaga och utsatta. Om hur hela vår vatten- och livsmedelsförsörjning kommer att hotas. Även i rika länder.

Tänk om nyheterna fylldes av att bränder, stormar och oväder av helt nya dimensioner nu ödelägger enorma områden. Att sjukdomar och skadedjur kommer att sprida sig på ett helt nytt sätt när klimatet snabbt förändras. Agenda i SVT: Klimatspecial!

Tänk om vi agerade utifrån de alarmerande nyheterna. Med skyddsåtgärder och med stödpaket av aldrig tidigare skådat slag – till näringsliv, kommuner, regioner och länder. Omställning nu!

Tänk om vi fick insikter på djupet.

Vi kan inte resa som vi har gjort. 

Vi kan inte leva som vi har gjort. 

Vi måste skydda de äldre och de svaga. 

Vi måste skydda barnen och deras framtid. 

Vi måste rädda liv.

Tänk om klimatet var corona.

Marcus Pehrsson, fritidspolitiker (S) Nyköping

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng