Sofia Amloh: Utan kvinnors aktiva deltagande – inget rättvist samhälle

Socialdemokratiska kvinnoförbundet har en lång tradition av internationellt freds- och solidaritetsarbete. Vi ser hur krig och klimatförändringar i världen främst drabbar kvinnor och barn och driver dem på flykt.

Ett viktigt verktyg i kampen för kvinnors rättigheter är FN:s kvinnokonvention som måste införlivas i svensk lagstiftning. I FN:s utvecklingsmål ”Agenda 2030” finns också jämställdhetsmål: att avskaffa våld mot kvinnor, att stärka kvinnors ekonomiska självständighet, att ge kvinnor rätt till sexuell och reproduktiv hälsa, att avskaffa könsstympning, barn- och tvångsäktenskap. S-kvinnor kämpar för att alla länder ska nå dessa mål senast 2030.

 S-kvinnor arbetar för en aktiv freds- och nedrustningspolitik. Vi vill se en kärnvapenfri värld. Svensk vapenexport får inte ske till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter.
De främsta hoten mot människors grundläggande rättigheter och säkerhet är globala: fattigdom, sjukdomar, klimatförändringar, krig, sexuellt våld och terror.

Kvinnors deltagande i fredsprocesser och konflikthantering leder till framgång för fred och säkerhet. Forskning visar sambanden mellan graden av samhällens jämställdhet och minskat våld och korruption. Det sexuella våldet i krig och konflikter rör sig inte om enskilda övergrepp, utan om en systematiserad krigföring som slår sönder kvinnors liv och därmed krossar hela samhällen.

En feministisk utrikespolitik arbetar för att stoppa den patriarkala krigskulturen, skapa säkra och fungerande rättsstater, minska fattigdom och uppfylla grundläggande krav som skola och utbildning. Kvinnoorganisationer måste få möjlighet att delta aktivt i arbetet med att formulera behov och åtgärder.


Allas rätt till arbete och ekonomisk självständighet är grunden för jämställdhet. Kvinnors ekonomiska och politiska egenmakt är långt ifrån en självklarhet, trots att samhällen tjänar på ökad jämställdhet och minskad fattigdom.

Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen måste fortsätta verka tillsammans för ett arbetsliv byggt på demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter i alla länder. S-kvinnor står bakom Internationella arbetsorganisationens (ILO) åtta grundläggande konventioner om fri förenings- och förhandlingsrätt, mot barnarbete, mot slav- och tvångsarbete, mot diskriminering och för jämställda löner och sociala minimirättigheter för löntagare världen över.

Sofia Amloh

Ordförande, Sörmlands socialdemokratiska kvinnor

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng