Debattkrönika: ”Varför mördades socialdemokraten Rosa Luxemburg?”

För 99 år sedan mördades socialdemokraten Rosa Luxemburg i Berlin av extremhögern. Hon kämpade med glöd för en politisk och social reformering av det auktoritära tyska samhället, hårt styrt av över­klassen och kapitalisterna. Hennes livsfarliga budskap var: ”Klasskamp för socialism”.
I Sundsvall griper polisen en högerextremist för anstiftan till mord på journalister. (SR 10/8-18)Det är vanskligt att dra historiska paralleller för långt. Men de grundläggande motsättningarna i samhället är de samma då som nu: vänster­ mot höger, medborgarrätt mot maktfullkomlighet, ­respekt för individen mot förakt för den svage, extrem reaktionär ­nationalism mot liberalism och ­frihetlighet.Marknadsliberalerna krattar manegen i Sverige och runt om i Europa för de högerextrema, de främlingsfientliga och de illiberala, den förskönande omskrivningen för de ­auktoritära. De högerextrema får makt när den nationella, ”civiliserade”, högern öppnar dörren för dem. I Österrike sitter de i regeringen. I Italien likaså. I Polen har de tagit hela makten. I Ungern likaså. I Norge ­sitter de i regeringen. I Finland ­likaså. I Danmark styr de politiken. I Sverige öppnar Moderaterna dörren för Sverige­demokraterna.

2018 marscherar högerextremisterna på gatorna i Sverige, och skyddas av polis. 2018 får högerextremisterna demonstrationstillstånd på medborgarorganisationers bekostnad, och skyddas av polis.

Det är lätt att invaggas i den bedrägliga säkerheten att vårt samhälle är så modernt och ­civiliserat att vi har utvecklat en självklar motståndskraft mot allsköns irrläror och falska profeter som göra skillnad på folk och graderar människovärdet. Men demokratin måste vinnas och försvaras varje dag.

Läs den högerextremistiska hemsidan ”flygbladet.com/finspang”, och begrunda högerextremisternas vision om det framtida Sverige: ”Än så länge handlar det om en vision. En idé om hur svenska folket skall få upprättelse. Det handlar om en folktribunal i Finspång, det vill säga en framtidsvision av den serie av rättegångar där vi, det svenska folket, skall ställa­ våra landsförrädare till svars. Finspång känns som en passande plats där vi kan döma våra svenska förrädare. Begreppet lanserades ursprungligen av den så kallade althögern, men är så bra att det numera tagits upp av stora delar av den svenska patriotiska rörelsen.”

Nyfascismen bär inte den gamla fascismens alla tecken.

En röst i en pjäs av den franske 1600-talsförfattaren Molière: ”Genom att sova, Madame, kom vi lyckligt undan.” Det är de ondas bästa knep att få folk att tro att de inte finns. Den ­hatiska andans främsta list är att den under lång tid kan finnas inom demokratins former.

”Vi går in i mörka vatten. Därför behöver EU mer av det som är själva grunden i den svenska modellen ”(Frankrikes ambassadör i Sverige i SvD 24/5.)

Lästips:

Nina Björk: Drömmen om det röda – Rosa Luxemburg …

Lion Feucthwagner: Oppermanns

Sebastian Haffner: En tysk mans historia

Rosa Luxemburg: Fängelsebrev

Ulf-Göran Widqvist (S),

författare och småföretagare

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng