Hundraårig rätt att rösta

För nu hundra år sedan beslutades i riksdagen om allmän och lika rösträtt. Efter många års kämpande framförallt av kvinnor men också många män fanns äntligen en majoritet i riksdagen för införande av jämställd och jämlik rösträtt.

Varje vuxen kvinna och man fick den idag så självklara rätten att rösta i allmänna val. Nu står vi inför val till ett parlament som för hundra år sedan inte fanns. Efter ett fasansfullt krig med miljoner döda växte insikten om att fred skapas och behålls genom samarbete länder och folk emellan. Resultatet är EU. 7 av 10 svenskar stödjer EU men bara 5 av 10 som går och röstar. Valet till EU är lika viktigt som våra andra val, det finns väl egentligen ingen godtagbar ursäkt för att låta bli att rösta.

Röstande socialdemokrat

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng