Jacob Sandgren, regionfullmäktigekandidat

Frihet får inte begränsas av klass eller kön, alla måste solidariskt dela med sig

Visionen är glasklar, alla vi som bor i Sörmland ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Det kräver en god och fungerande sjukvård, samtidigt som landstinget har en välutbildad och kompetent personal. 

– Därför måste landstinget vara en bra arbetsgivare, säger Jacob Sandgren.

Men det räcker inte. Han brinner också för en bättre samverkan mellan Sörmlands landsting och Nyköpings kommun så att de som insjuknar i kroniska sjukdomar ska kunna få vård så tidigt som möjligt.

– Därför tror jag mycket på att satsa på stora allmänna undersökningar, exempelvis benskörhet och hörselnedsättningar, säger han.

Jacob Sandgren beskriver sig själv som en tvättäkta sörmlänning, trots att han är född i Kungsör i Västmanlands län.

– Men Kungsör ligger i landskapet Sörmland och jag älskar verkligen den här landsändan med sin närhet till natur, hav och Stockholm.

Han är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem, men föräldrarna var inte politiskt aktiva. Istället var det en borgerlig rikspolitiker som på allvar lockade fram den politiske Jacob.

– Under andra årskursen i gymnasiet i början av 1990-talet kom den moderate ministern Gunnar Hökmark till skolan. Vi fick ställa frågor och jag blev så irriterad på att Hökmark inte svarade utan bara pratade runt frågorna. Det där bär jag med mig ännu idag, jag vill alltid vara ärlig.

När Jacob Sandgren flyttade till Nyköping och började jobba som gymnasielärare på Tessinskolan tog han steget fullt ut och gick med i Socialdemokraterna.

– Jag kände att jag ville göra nytta så jag knackade på hos Arbetarekommunen hösten 2001. Sedan gick det undan efter valet i september 2002. Jag blev ersättare i kommunstyrelsen, sedan ordförande i miljönämnden.

När de borgerliga partierna vann valet 2006 valdes Jacob Sandgrentill vice ordförande i dåvarande äldre- och handikappnämnden. Efter valsegern 2010 utsågs han till ordförande och satsade sedan på att kandidera till riksdagen vid valet 2014.

– Men rösterna räckte inte till, istället erbjöds jag att bli landstingsråd med ansvar för personalfrågor inom Sörmlands landsting.

Att gymnasieläraren Jacob Sandgren, med specialkunskaper inom företagsekonomi och samhällskunskap, valde att ägna sin politiska energi i frågor om vård, omsorg och personal var helt naturligt.

– Vården är ju min hemmaplan, jag började jobba extra inom handikappomsorgen som 18-åring och fortsatte med det under hela min studietid. Och personalpolitik vill jag syssla med, dels för att jag har kompetensen som lärare, jag kan arbetsrätt och har stor erfarenhet kring ledarskapsforskning.

Jacob Sandgren beskriver sig själv som bra på att förändra, men alla måste förstå att saker och ting kan ta sin tid. Och sin djupa samhörighet med socialdemokratin beskriver han så här:

– Socialdemokratin är en frihetsrörelse, men friheten får inte begränsas av klass eller kön. Alla är lika mycket värda och måste därför också solidariskt dela med sig. På så vis har vi genom skatterna tillsammans skapat det välfärds-Sverige som ska utjämna de skillnader som finns mellan människorna.

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng