Sofia Amloh, riksdagskandidat

Sofia Amloh

Orättvisor rör upp mina djupaste känslor, arbetsrätten är lika viktig som integration

Finanskrisen 2008 och 2009 väckte på allvar SSAB-anställda Sofia Amloh politiskt. Hon var fackligt engagerad, hon satt med i facket IF Metalls klubbstyrelse och var med om flera tuffa förhandlingar som gällde personalnedskärningar.

– När vår klubbordförande förklarade att många av dem som blir uppsagda inte kommer att få 80 procents ersättning från A-kassan, då trillade polletten ned. De som inte jobbat 100 procent de senaste 365 dagarna, vilket handlade om många människor som varit sjukskrivna eller föräldralediga, skulle alltså drabbas extra hårt av den borgerliga regeringens försämring av arbetsrätten.

 

I det ögonblicket insåg Sofia Amloh att det inte skulle räcka med ett fackligt engagemang för att förändra. De frågorna avgjordes inte i förhandlingar utan i Sveriges riksdag, där de fyra borgerliga partierna satt i majoritet och hade bildat regering.

– Då förstod jag att jag måste jobba politiskt för att kunna ändra på orättvisorna. Det krävdes en annan spelplan för mig. Arbetsrätten är precis lika viktig som integrationen. Jag vill inte ställa frågorna mot varandra, men varje vecka dör en LO-medlem på sin arbetsplats, och det är fler än alla dödsskjutningar i våra utsatta områden.

 

Sofia Amloh gick med i Socialdemokraterna och fick sitt första politiska uppdrag, som styrelseledamot i Nyköpings arbetarekommun. Så småningom erbjöds hon en plats som ersättare i kommunens bygg- och tekniknämnd och utsågs sedan efter valet 2014 till ordförande i miljönämnden.

– Jag är i grunden samhällsvetare, har läst universitetskurser i psykologi och ekonomisk historia, men åren i miljönämnden har varit enormt lärorika.

 

Inför valet kandiderar Sofia Amloh till riksdagen och hon drivs av en obändig tro på rättvisa, både på arbetsplatserna och samhället i stort.

– Orättvisor rör upp mina djupaste känslor. Jag har sett vad klassklyftorna i praktiken kan göra med människor och det är otroligt viktigt att vi får ihop samhällskittet igen.

 

Sofia Amloh är uppvuxen i Oxelösund, på den sida av motorvägen där de allra flesta bodde i flerfamiljshus och jobbade på SSAB. Hennes morfar och mormor arbetade båda på järnverket, liksom hennes mamma, och det präglade hennes tillvaro starkt.

– Morfar var skyddsombud på stålverket och vi har suttit vid köksbordet hemma på Föreningsgatan och sett röken från skorstenen vid LD-ugnen. Mormor var traversförare, liksom min mamma, de körde förresten samma kran.

 

Under tonåren och gymnasietiden i Nyköping kom Sofia Amloh i kontakt med en helt annan värld. Hon fick nya kamrater, varav många var akademikerbarn, och jobbade hårt för att få bra betyg för att kunna plugga vidare.

– Men jag hittade inte mig själv i den världen. Efter studenten jobbade jag istället och när min morfar vårvintern 2007 uppmanade mig att söka sommarjobb på SSAB kom jag till stålverket och fick så småningom en fast anställning.

 

Med sin bakgrund på SSAB och i IF Metalls styrelse kan Sofia Amloh bidra med unika kunskaper till Sveriges riksdag.

– Jag tror att vanligt folk måste bli företrädda av vanligt folk. Och så ska jag arbeta hårt, allt går att förändra, men det finns inga genvägar dit, avslutar Sofia Amloh.

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng