Vår tid kräver rödgrön politik för människa och miljö

Runt om i hela världen brinner det i skog och mark, samtidigt som bilar brinner upp och skott brinner av på allt fler platser i Sverige. Klimathotet eskalerar, medan växande klyftor mellan rik och fattig göder sociala problem och grov kriminalitet.

Det brinner, och det brinner i knutarna. Både i Sverige och i världen.

Olika lösningar presenteras. Från högerhåll är (det enda) svaret på klimatkrisen mer kärnkraft. Kriminaliteten ska stoppas med hårdare straff och färre invandrade. Komplexa problem får enkla lösningar. Och många verkar tycka att det låter enkelt, och bra. Risken är stor att vi hösten 2022 får en högerkonservativ regering som varken tar klimathotet eller konsekvenserna av en växande ojämlikhet på allvar.

Vi rödgröna har ända sedan moderaternas dåvarande partiledare Carl Bildt 1994 myntade begreppet “rödgrön röra” haft svårt att stå upp för vår egen varma färgnyans. Det är ytterst märkligt och naturligtvis helt orimligt. (Ett sällsynt undantag från regeln är musikern Stefan Sundströms recept på fermenterad tomat- och chiliröra som han låter stoltsera med namnet Rödgrön röra!)

Vår högerkonservativa motpol borde egentligen inte kunna locka någon vettig människa i vår tid: En blåbrun röra ledd av M och SD, som varken vill se reformer för ökad jämlikhet eller någon reell omställning till ett hållbart samhälle.

Socialdemokratin var den bärande kraften när ett av världens mest jämlika länder byggdes under 1900-talet. Målet var egentligen mycket enkelt: Alla människor i vårt avlånga land skulle kunna leva goda och friska liv. 

Människa och miljö hängde ihop och Olof Palme inledde en miljöpolitisk offensiv som kom av sig. Med tiden har socialdemokratin kommit ikapp och genomför nu med stöd av Miljöpartiet historiska satsningar på miljö och klimat, både i Sverige och i EU.

För mig som socialdemokrat är det uppenbart att vår samtid kräver kraftfulla reformer för en ekologiskt hållbar värld. Klimatförändringarna och miljöförstöringen slår också hårdast mot de som har minst.

Lika viktiga är reformerna för ökad jämlikhet. Inte minst för att kriminalitet och sociala oroligheter växer i klyftan mellan de som ser framtiden framför sig, och de som upplever sig helt sakna utsikter. 

Det är hög tid att vi rödgröna sträcker på oss och faktiskt förmedlar våra visioner. En politik som sätter fokus på människa och miljö är livsnödvändig. Inte bara inför framtiden, utan precis just här och nu.

Marcus Pehrsson, S-politiker i Nyköpings kommun

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng