
Så utvecklar vi Nyäng med inkluderande hästskola i fokus
Svar på debattartikel, publiceras i Södermanlands Nyheter: Nyängs ridanläggning kan nyttjas bättre av kommunen11/3.
För att driva utvecklingen framåt har kommunen tidigare i år tillsatt en verksamhetsutvecklare med uppdraget att stärka och bredda verksamheten. Nyäng Ridanläggning ska inte enbart vara en traditionell ridskola, utan utvecklas till en hästskola där barn, ungdomar och vuxna får möjlighet att fördjupa sin förståelse för ridning, hästvälfärd och stallskötsel. Vi ser detta som en satsning på meningsfull fritid och personlig utveckling genom mötet med hästar.
En central del av utvecklingsarbetet är att skapa aktiviteter anpassade för personer med funktionsvariationer samt att etablera en fritidsverksamhet där barn och unga kan få praktisk kunskap om hästar och stallskötsel. Vi vill också erbjuda stöd i utbildning, inklusive läxläsning, för att stärka ungdomars utveckling. Särskilt fokus riktas mot att attrahera hemmasittare och stärka elevhälsan genom att erbjuda hästunderstödda insatser för barn och unga som står utanför den traditionella skolan. Genom ett brett samarbete mellan kommunens divisioner vill vi skapa insatser där hästen blir en central del i att hantera psykisk ohälsa och stödja individer i att komma tillbaka till ett aktivt och meningsfullt liv.
Utöver ridskoleverksamheten ser vi Nyäng som en viktig plattform för företag inom hästnäringen. Här finns otroligt fina möjligheter till samverkan mellan olika aktörer, där hästen står i centrum och där vi gemensamt bygger en inkluderande miljö och samvaro. Med detta sagt vill vi i den politiska majoriteten fortsätta utveckla Nyäng Ridanläggning till en viktig resurs i ett hållbart växande Nyköping. Genom nära samverkan med en större bredd av aktörer kan vi skapa en plats där hästintresset blomstrar och där hästarna bidrar till social utveckling, välmående och glädje för många fler.
Marcus Pehrsson (S)
Ordförande Kultur- & fritidsnämnden
Urban Granström (S)
Ordförande Kommunstyrelsen