Årets stadskärna 2023

Vi är många som engagerar oss i Stora torget vad gäller utformning, hur det kan användas och vad det kan innehålla. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Näringslivsenheten och Nysam är tillsammans involverade i arbetet med att utveckla torget och stadens centrala delar.

Vi har samma mål och vill dra nytta av alla offentliga ytor. Vi välkomnar allas idéer om hur utformningen kan göras för att stärka Nyköpings attraktivitet för invånare och besökare.

Vi vill göra det möjligt för olika entreprenörer att ha fungerande verksamheter i centrum och på torget. Det är upp till aktörerna att bedriva verksamheter där på ett hållbart sätt. Idéer som lyfts är exempelvis restaurang i Rådhuset, parkering och lekplats på torget. På kort sikt handlar det om kreativitet och tillgänglighet och att använda vårt torg som den etablerade mötesplats det är. På lång sikt behöver vi tillsammans med fastighetsägare se över detaljplaner för att skapa möjligheter för andra former av verksamheter. Vi får se vad som kan vara praktiskt och ekonomiskt möjligt och fortsätter jobba för Nyköpings bästa.

Det vi vet är att stora delar av Västra Storgatan är bilfri och redan i år blir andra delar på Öster bilfria. Torget vid Å-kroken färdigställs i år med lekplats bland annat. Det blir fler cykelparkeringar med tak längs med Storgatan. Arbete pågår för att levandegöra Bryggerietområdet och hela området från Stora torget mot hamnområdet har en enorm utvecklingspotential. De olika nämnda och planerade åtgärderna kommer att bidra till att göra Nyköping ännu mer attraktivt. Vår förhoppning är nu att pandemin ebbar ut så att vi åter kan få välkomna de folkfester på torget som vi längtat efter och vant oss vid.

Björn Fredlund (S) Ordförande Miljö och Samhällsbyggnadsnämnden

Maria Karlsson Näringslivschef Nyköpings Kommun

Birgit Båvner Ordförande NYSAM, Nyköping i samverkan

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng