Minska pensionsgapet mellan kvinnor och män

Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Men vilka kommer göra det när det verkligen gäller? skriver Sofia Amloh (S), riksdagsledamot från Nyköping med flera.
Sofia Amloh (S), riksdagsledamot från Nyköping

Pensionerna ska höjas, det handlar om respekt för de som byggt vårt land. Vi socialdemokrater har presenterat ett förslag om garantitillägg som skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken redan i höst. Totalt kommer en miljon pensionärer att få i genomsnitt 750 kronor mer i plånboken. 

I Sörmland kommer den socialdemokratiska regeringens förslag att ge 33 288 pensionärer mer pengar i plånboken. I Nyköping handlar det om 6 855 pensionärer, i Oxelösund 1 488, i Trosa 1 355 och i Gnesta berör förslaget 1 271 personer.

Alldeles för många har en för låg pension och tvingas inse att pensionen inte ens räcker för att köpa julklappar till barnbarnen. Det här gäller många människor som arbetat hårt och gjort rätt för sig hela yrkeslivet. Så här ska vi inte ha det i Sverige. Sverige kan bättre. Vi behöver ta tillbaka demokratiska kontrollen över välfärden och stärka pensionerna.

Vårt förslag om ett garantitillägg gör skillnad. Hela 80 procent av dem som kommer att få 1000 kr mer skattefritt varje månad i pensionshöjning om vårt förslag går igenom i riksdagen är kvinnor. Många av dem har jobbat inom vård- och omsorg, lokalvård eller arbete inom butik. Vårt förslag om ett garantitillägg minskar därmed pensionsgapet mellan män och kvinnor och är en viktig jämställdhetsreform. Störst effekt får reformen för den mest utsatta gruppen pensionärer, ensamstående kvinnor över 80 år. 

När vi pratar med pensionärer och intresseorganisationer har många missat att det finns starka krafter som just nu mobiliserar mot förslaget. Det finns de som tror att beslutet om tillägget redan är klubbat och klart. Men så är det inte. Tyvärr vill proffstyckare och högerekonomer inte att garantitillägget ska bli verklighet. Kanske inte så konstigt, det är ett gäng som inte direkt gjort sig kända för att ha stenkoll på hur vanligt folk har det. 

Riksdagsmajoriteten har ännu inte tagit ställning – och både Moderaterna och Sverigedemokraterna har uteblivit med tydliga svar om hur de ställer sig till 1 000 kr mer till pensionärerna. Därför behöver vi vara många som tar ställning för höjda pensioner. 

Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Men vilka kommer göra det när det verkligen gäller? I vår ska riksdagen rösta om pensionshöjningen. 1 000 kronor mer i plånboken för de pensionärer som behöver det som mest står på spel. Nu är det upp till bevis för Sveriges riksdagspartier.

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister, 

Tobias Baudin (S), partisekreterare,

Sofia Amloh (S), riksdagsledamot Nyköping

Publicerad i SN 2022-04-21

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng