Partiet Nyans för sina väljare bakom ljuset

Elisebeht Markström (S) har skrivit en insändare i SN gällande partiet Nyans. -Det är att föra väljarna bakom ljuset, menar insändarskribenten, eftersom man bara kan väljas in där man bor.

Ett minst sagt lömskt inslag inför höstens val till riksdag, region och kommun är det nya partiet Nyans grepp att locka med icke valbara kandidater på sina valsedlar runt om i hela landet.

I Sörmland till exempel kandiderar partiet i fyra kommuner. Den i Nyköping bosatta profilen Ibrahim Ben Alaya återfinns på inte mindre än tre kommunlistor, Nyköping, Oxelösund och hör och häpna också Eskilstuna. På Nyköpings lista är det endast Ibrahim Ben Alaya som bor i Nyköping av de 14 uppsatta kandidaterna.

Ibrahim Ben Alaya är självklart i likhet med övriga ledare i Nyans fullt medveten om att detta är ett sätt att föra sina tänkta väljare bakom ljuset. Den enkla regeln är att ingen är valbar till kommunpolitik i en kommun man inte bor i.

Nu är Ibrahim Ben Alaya inte ensam om det här bedrägliga beteendet. Partiet kandiderar i 24 kommuner på sammanlagt 335 listplatser men med endast 81 kandidater, enligt kartläggning som DN har publicerat. Samma namn dyker upp på var och varannan lista. Partiledaren Mikail Yüksel själv återfinns på 16 kommunlistor.

Inte nog med att partiets företrädare lånat sig till att skapa oro genom att sprida osanningar om vårt lands arbete med att skydda barn från olämpliga miljöer, här gör de sig också skyldiga till att föra sina väljare bakom ljuset. Detta vittnar om ett förakt mot vårt system och en underskattning av de väljare man tänkt sig locka liksom allas vår förmåga att genomskåda en bluff.

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng