Skolan, – en angelägenhet för alla

Erik Carlgren - Socialdemokratiskt idéforum i Nyköping, har skrivit om skolan, en angelägenhet för alla.

Alla politiska partier verkar överens om att nyrekrytering av ungdomar till de kriminella gängen bäst kan stoppas med riktade insatser i skolan. Skollagen anger att ”Kommuner ska fördela resurser till utbildning inom skolväsendet efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov”. Trots detta är det få partier som på riktigt är beredda att styra om kommunens resurser till de skolor i Nyköping som har de svåraste uppdragen. En sådan förändring innebär att resurser flyttas till skolor i socioekonomiskt utsatta områden och mindre skolor på landsbygden från skolor med bättre förutsättningar. Betygsstatistik för Nyköpings skolor pekar på behovet av en sådan förändring. Men enbart stärkta resurser löser förstås inte problemen med alltför svaga studieresultat. Bättre närvaro och tydliga krav på elevansvar liksom samarbete med föräldrarna har också stor betydelse för att eleverna ska lyckas med sina studier. 

Skolan anses också vara en viktig arena för att minska segregationen mellan olika grupper i samhället. Därför ska skolpolitiken i Nyköping verka mer integrerande och motverka de negativa effekter som skolvalet tyvärr leder till idag. Så när fritt skolval och köregler för elever till olika skolor diskuteras måste detta sociala uppdrag vägas in. Självklart handlar det inte om att tvinga fram integration genom t ex bussning av elever som många borgerliga politiker påstår att regeringen vill. Istället är det den kommunala skolnämndens ansvar att se till att alla skolor blir så bra och välfungerande att de blir attraktiva. Det är först då som valfrihet för alla elever blir möjlig. 

Socialdemokraterna står för att skapa ett sammanhållet och jämlikt samhälle. Det ökar allas vår trygghet och ger fler unga möjligheter att forma sina egna liv och i framtiden vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. Det är därför socialdemokraterna vill att våra gemensamma skattepengar inte ska gå till vinster i skolföretag utan istället användas för att ge fler elever en fullvärdig skolgång. En omfördelning av kommunens resurser ger skolorna bättre möjligheter att fokusera på kärnuppdragen kunskaper, bildning och social utveckling. Det är dags att ge skolledare och lärare med de svåraste uppdragen mer resurser.

Med en stark tro på skolans kraft att motverka segregation och bryta ungas rekrytering till kriminella gäng bygger vi tillsammans morgondagens Nyköping tryggt och stabilt.

Erik Carlgren, Socialdemokratiskt idéforum i Nyköping 

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng