Debatt: ”Vi måste stå ut med att ha flera kriser i huvudet samtidigt”

Miljörörelsen är den rörelse som under decennier sett de mänskliga kriserna och katastroferna komma. Vi måste stå ut med att ha flera kriser i huvudet samtidigt, skriver den socialdemokratiske fritidspolitikern Marcus Pehrsson.

Sverige är på många sätt en skyddad verkstad. Vi infödda svenskar är inte vana att behöva fundera på vår egen trygghet i någon större utsträckning.

Plötsligt har vi i Ukraina ett krig i vår närhet. Denna akuta kris påminner oss om att inte heller vi är osårbara. Vi lider med de drabbade, inte minst barnen, naturligtvis. Det mänskliga lidandet plågar oss alla.

Som ”miljömupp” sedan årtionden tillbaka har jag ofta känt mig gravt missförstådd. Det har blivit lite bättre, men fortfarande lever bilden kvar av den miljöengagerade som den lite korkade – den som inte förstår att människa och ekonomi alltid måste gå först.

Bilden bygger på föreställningen att miljöengagerade värnar träd, skalbaggar och fåglar. Inte människor.

Sanningen är att miljörörelsen är den rörelse som under decennier sett de mänskliga kriserna och katastroferna komma. Rörelsens engagerade har skrikit sig hesa om de gigantiska riskerna långt innan klimataktivisten Greta Thunberg blev den nya rösten för upplysning i ärendet.

De senaste åren har krismedvetenheten växt i Sverige. EU-kommissionen lät förra året invånarna i medlemsländerna ta ställning till vilket de anser vara det enskilt allvarligaste problemet som världen står inför.

Av svenskarna pekade 43 procent ut klimatförändringarna. Det är den klart högsta andelen i EU (genomsnittet i undersökningen var 18 procent). I Sverige är vi alltså på rätt väg, men vi behöver också övertyga fler.

den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC konstateras att mer än hälften av jordens befolkning redan har upplevt klimatförändringar som har med vatten att göra. Antingen finns det för mycket eller för lite som vid torka och skogsbränder.

FN:s flyktingorgan UNHCR framhäver att vi drastiskt måste minska utsläppen av växthusgaser för att undvika de värsta katastrofscenarierna med otaliga miljoner människor på flykt. IPCC slår fast att många negativa effekter redan är oåterkalleliga, att vi måste återställa natur och skydda minst 30 procent av jordens ekosystem för att skydda oss från klimatkrisen.

När pandemier och krig drabbar mänskligheten måste vi stå ut med att ha fler kriser i huvudet samtidigt. Vi har nämligen inte tid för något annat.

Som IPCC skriver:

”De sammanräknade vetenskapliga bevisen är otvetydiga: Klimatförändringar är ett hot mot människors välbefinnande och planetens hälsa. Varje ytterligare försening av samordnade och förebyggande globala åtgärder för anpassning och begränsning kommer att missa ett kort och snabbt försvinnande fönster av möjligheter att säkra en levande och hållbar framtid för alla.”

Att inte ta detta på största möjliga allvar vore det verkligt korkade.

Marcus Pehrsson (S), fritidspolitiker, Nyköping

Publicerad i DN 22-03-28

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng