Försörjningsstödet minskar och vi får fler sysselsatta

Campus har infört ett så kallat jobbspår och inom kommunens verksamheter har 100 tjänster skapats med anpassad anställning. Nästa viktiga steg är en praktikplattform där fler personer ska få en bra första kontakt med arbetsmarknaden, skriver Marjo Gustavsson (S) och Torbjörn Olsson (C).
Det gemensamma arbetet med att minska försörjningsstödet i Nyköpings kommun börjar nu ge resultat. Kommunens månadsvisa uppföljning har sedan februari i år visat på sjunkande siffror, både vad det gäller antalet personer i behov av stöd och den totala summan som betalas ut. Det är alltså en myt att försörjningsstödet ökar och att ”vem som helst bara kan kvittera ut bidrag” som det lite raljant beskrivs i valdebatten.Det trendbrott vi ser är dock inte slumpartat utan förklaringen ligger det målmedvetna arbete med att ge fler människor möjlighet till praktik, studier och arbete som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet drivit under den senaste mandatperioden.

Campus har infört ett så kallat jobbspår och inom kommunens verksamheter har 100 tjänster skapats med anpassad anställning. Kommunen har etablerat jobbsökarverksamhet samt utbildning i jobbintroduktion. Nästa viktiga steg är en praktikplattform där vi i samarbete med näringslivet fokuserar på att fler personer ska få en bra första kontakt med arbetsmarknaden.

Inom ramen för individ- och familjeomsorgen har en omstrukturering påbörjats där försörjningsstöd och jobbtorg slagits samman till ett område med tydligt fokus på arbete och försörjning.

Fem nya vägledare har anställts på Jobbtorg för att utifrån de inskrivna personernas tidigare erfarenheter och förutsättningar säkerställa att alla kommer vidare i utbildning eller praktik med anställning som mål.

Vår ambition är att alla kommunens innevånare i arbetsför ålder ska vara verksamma i praktik, studier eller arbete. Att vara en del av den gemenskap som uppstår på en arbetsplats eller på vägen mot att få en utbildning som ger dig en biljett in på arbetsmarknaden är viktigt. Individen stärks i sin självbild, blir en förebild för sin familj och vänner, utanförskap bryts och inte minst leder det till att man med inkomst kan styra sitt eget liv.

Trots de lovande resultat som redan kan konstateras är vi inte färdiga. Det osäkra världsläget, stigande energipriser och stundande lågkonjunktur kommer att påverka arbetsmarknaden. Grunden är lagd, men arbetet med att få fler människor från försörjningsstöd till en meningsfull vardag fortsätter.

Vår förhoppning är att debatten i valrörelsen fortsättningsvis ska grunda sig på fakta och röra konkreta förslag hur vi tillsammans möter kommande utmaningar snarare än populistiska utspel.

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng