Högkostnadsskydd emot höga elpriser – Sofia Amloh

Sofia Amloh, riksdagskandidat för socialdemokraterna i Sörmland skriver om högkostnadsskydd emot höga elpriser!

Priserna på el är mycket höga sedan Rysslands olagliga och brutala invasion av Ukraina och Rysslands energikrig mot Europa som startade redan innan invasionen. Putin minskade gasleveranserna redan i höstas. 

Europa har aldrig sett så höga el- och gaspriser som vi gör nu. Husägare får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin. 

Därför vill vi socialdemokrater införa ett högkostnadsskydd för elpriser för svenska hushåll och företag. Stödet ska ges till de som drabbas mest. Myndigheten Svenska kraftnät får i uppdrag att återföra 60 miljarder kronor från sitt överskott till svenska hushåll och företag.

Minst 30 miljarder av dessa ska komma hushållen till del. Det är ungefär tre gånger så mycket som den tidigare elpriskompensationen som betalades ut i vintras. 

Sveriges företagare som just nu drabbas hårt omfattas också av högkostnadsskyddet. Höga elpriser för företagen spär på inflationen och kan i längden ge negativa konsekvenser för arbetsmarknaden och den gröna omställningen i hela landet. 

Svenska medborgare ska veta att de inte kommer att stå ensamma i vinter. Magdalena Anderssons regering kommer att göra det som krävs för att skydda hushållen när det blir tuffa tider.

Genom åtgärder som sänker priserna, sänker nätavgifterna och ger återbäring till hushållen kommer detta stöd att fungera även långsiktigt. 

Vårt budskap är tydligt: vi kommer inte tillåta att Putin håller svenska hushåll och svenska företag som gisslan.

Sofia Amloh, riksdagskandidat för socialdemokraterna i Sörmland.

facebook Twitter Email

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Vad är en kaka? En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner.

Stäng